Novosti

Proslava 150. obljetnice dolaska Sestara - Banja Luka

      Pokraj čiste vode rijeke Vrbasa smještena u ravnici Banja Luka živi odavn

Read more »
Svijetli trag milosrđa Gospodnjega - 150. obljetnica Dolac

     Dolac, malo mjesto nadomak nekada vezirskoga grada Travnika, obiluje ne samo l

Read more »
Imenovana nova uprava Provincije Majke Divne – Sarajevo

Imenovana nova uprava Provincije Majke Divne – Sarajevo   U Samostanu Majke Divne u Saraj

Read more »
27. obljetnica mučeničke smrti s. Cecilije Grgić i vlč. Filipa Lukende

  „Ako su u očima ljudskim bili kažnjeni, nada im je puna besmrtnosti.“  Mudr 3,4

Read more »
Zatvaranje 15o godišnjice dolaska sestara milosrdnica u BiH

Na 5. svjetski dan siromaha u nedjelju 14. studenoga 2021. god. u katedrali Srca Isusova u Sarajev

Read more »
Trodnevna priprava za svetkovinu sv. Vinka

  U crkvi sv. Vinka Paulskog mi sestre milosrdnice imale smo trodnevnu pripravu za svetkovinu

Read more »
Ispis

IMG 4085

Mi smo sestre milosrdnice, u narodu poznate kao "bijele sestre". Naš utemeljitelj je sveti Vinko Paulski. U Zagreb dolazimo iz austrijskog Tirola 1845., a od 1871. djelujemo i na teritoriju Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovačka provincija Majke Divne sa sjedištem u Sarajevu teritorijalno se poklapa s granicama Bosne i Hercegovine i trenutno ima 68 zavjetovanih sestara od kojih su neke na školovanju, druge u službama zajednica ili u mirovini. Većina sestara djeluju u apostolatu na raznim službama.

Sestre najvećim dijelom rade na socijalno-zdravstvenom području: u bolnicama, staračkim domovima, Caritasu i u brizi za bolesne po kućama. Kao medicinske sestre rade u bolnicama i domovima zdravlja u Sarajevu, Mostaru, Ljubuškom, Livnu i Tomislavgradu. U Ljubuškom vode dom za 50 materijalno ugroženih starijih i bolesnih osoba bez vlastite djece. U dijelu samostana u Mostaru njeguju desetak već nepokretnih starica, a na Stupu u Sarajevu veći dio samostana stavljen je u službu njege starijih osoba. Tri sestre rade kao zaposlenice Caritasovog staračkog doma u Klagenfurtu.

Sestre su se vratile u Derventu iz koje su katolici najvećim dijelom prognani kako bi bile potpora i župniku i malobrojnim vjernicima koji su ostali ili su se vratili na svoja ognjišta, a posebno onima koji su stari i bolesni.
Na odgojnom području sestre djeluju u vrtiću, internatu, školama i kao suradnice na župama. Tako vode dječji vrtić za 60 djece u sklopu samostana u Livnu, te internat za 30 djevojaka u Banjaluci. U školama u Žepču, Sarajevu, Tomislavgradu, Livnu, Mostaru i Stocu predaju vjeronauk, njegu bolesnika, njemački i hrvatski jezik te glazbu. U župnom apostolatu trajno rade u katedrali u Mostaru, na župama u Livnu i Stocu, te u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Parizu.

You are here:   HomeO nama