Novosti

Proslava 150. obljetnice dolaska Sestara - Banja Luka

      Pokraj čiste vode rijeke Vrbasa smještena u ravnici Banja Luka živi odavn

Read more »
Svijetli trag milosrđa Gospodnjega - 150. obljetnica Dolac

     Dolac, malo mjesto nadomak nekada vezirskoga grada Travnika, obiluje ne samo l

Read more »
Imenovana nova uprava Provincije Majke Divne – Sarajevo

Imenovana nova uprava Provincije Majke Divne – Sarajevo   U Samostanu Majke Divne u Saraj

Read more »
27. obljetnica mučeničke smrti s. Cecilije Grgić i vlč. Filipa Lukende

  „Ako su u očima ljudskim bili kažnjeni, nada im je puna besmrtnosti.“  Mudr 3,4

Read more »
Zatvaranje 15o godišnjice dolaska sestara milosrdnica u BiH

Na 5. svjetski dan siromaha u nedjelju 14. studenoga 2021. god. u katedrali Srca Isusova u Sarajev

Read more »
Trodnevna priprava za svetkovinu sv. Vinka

  U crkvi sv. Vinka Paulskog mi sestre milosrdnice imale smo trodnevnu pripravu za svetkovinu

Read more »
Ispis

49 800x600

Na 5. svjetski dan siromaha u nedjelju 14. studenoga 2021. god. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, mi sestre Milosrdnice predvođene Povincijalnom upravom na čelu sa provincijalnom poglavaricom s. M. Julijanom Djaković svečano smo zatvorile jubilarnu 150. godišnjicu dolaska sestra u Bosnu i Hercegovinu.

Sv. Misu zahvalnicu predvodio je nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarija u BiH mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s pomoćnim biskupom banjalučkim mons. Marko Semrenom u koncelebraciji sa još 20 svećenika, među kojima otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH Amaury Medina Blanco, predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

Naše zahvalno slavlje uzveličala je nazočnost Vrhovne uprave na čelu s časnom majkom Miroslavom Bradica, kao i provincijalne poglavarice provincije Bezgrešnog začeća BDM iz Zagreba s. M. Barbare Vrućina.
Veći broj sestra je obukao redovničku odjeću kakvu sestre nosile u vrijeme dolaska u Sarajevo.
Sestre su čitale misna čitanja, a sestarski zbor, obučene u stare uniforme animirao Liturgijsko pjevanje pod ravnanjem s. M. Blanke Jeličić uz orguljsku pratnju s. Matee Krešić.

Misno slavlje snimala je Federalna TV BiH, a izravno su prenosili RT Herceg – Bosna i Radio Marija Bosne i Hercegovine.
Nakon sv. Mise proslava je nastavljena prigodnim programom u prostorijama obližnjeg Katoličkog školskog centra „ Sveti Josip".
Sestraski zbor je pjevanjem pjesama od naše s. Lujze Kozinović, uzveličao program.
Na početku provincijalna poglavarica s. M. Julijana Djaković je pozdravila i izrazila dobrodošlicu svim uzvanicima, ne skrivajući radost i zahvalnost za divna Božja djela kroz sto pedeseti godina prisutnosti sestara milosrdnica na povijesnom putu naroda BiH. Između ostalog rekla je: „ u zajedništvu sa svojom mjesnom Crkvom sestre i danas nastavljaju ostvarivati svoje poslanje. U toj neprekinutoj niti i u tami koj nas uvijek iznova pokušava obuzeti, sestre nastoje biti „ sol zemlje i svjetlo svijeta". I u izazovima i iskušenjima našega vremena i prostora Isus nas hrabri i poručuje „ Ne boj se stado malo ..." Zato, oživljujući našu prošlost, pokušavamo i u svojoj sadašnjosti, u novim oblicima vinkovske karizme utjeloviti djelotvornu ljubav Božju. Obdarene njegovim blagoslovom neka nas snaži i nadahnjuje na putu u budućnost koja je u njegovim rukama i samo njemu znana.
Na programu je voditeljica odjela filatelije hrvatske pošte iz Mostara gđa Željka Šaravanja predstavila poštansku marku u prigodi sestarskog jubileja. Uvećani primjerak s popratnim pojašnjenjem na dar sestrama uručio je provincijalnoj poglavarici s. M. Julijani, direktor sektora prodaje gosp. Josip Bulić.
s. M. Alojzija Ramljak je prisutnima približila zbornik radio emisija, koji je iz audio riječi pretočen u pisanu riječ, koji nosi naslov: Sestre milosrdnice na povijesnom putu naroda Bosne i Hercegovine.
Nazočni su imali prigodu pogledati i dokumentarni film: pod okriljem Majke Divne - sestre milosrdnica u BiH od 1871. do 2021. kojeg je pripremila s. M. Blanka Jelićić i prijatelji.
Fra Andrija Nikić je zaslužan za izlazak poštanske marke, koji je u svoje ime i svoje hercegovačke provincije pozdravio sestre.
Prigodnu čestitku u ime Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica i u ime franjevačke provincije uputio je provincijal fra Jozo Marinčić, koji je na dar sestrama poklonio repliku Gospe olovske (Đ. Seder), napominjući da se mozaik ove slike nalazi u trijemu bazilike Marijina navještenja u Nazaretu.
Završnu riječ je uputila časna Majka s. Miroslava Bradica, zahvalivši sestrama za neumorni rad, svim dobrim ljudima koji su sestre s ljubavlju prihvatili, na mukotrpnom putu nesebično pomagali, za potporu i molitvu.
Nakon programa uslijedio je domjenak za sve prisutne.
Zahvalni Bogu, znamo da se nastavlja jubilarna godina, novim koracima dobrote i izlaska na periferije.. POĐIMO!!!

 


Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova s prigodnim programom, koji je održan u KŠC “Sv. Josip” Sarajevo, povodom 150. godišnjice od dolaska sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog u BiH, možete pogledati u sljedećoj reportaži:

 

Također, više o proslavi jubileja možete pročitati na sljedećoj stranici KTA-e:

https://www.ktabkbih.net/hr/izdvajamo/svecanom-euharistijom-i-prigodnim-programom-sestre-milosrdnice-u-sarajevu-proslavile-150-obljetnicu-dolaska-u-bosnu-i-hercegovinu/104150